Az előző cikkünkben említettük, hogy a gyerekeket könnyebben rá tudod venni a gyümölcsfogyasztásra, ha együtt választotok ki egy különleges fajtát. A bevásárlóközpontokban sétálva azonban találkozhatsz olyanokkal, amelyeket először értetlenül forgatsz a kezedben. Most összegyűjtöttünk néhány egzotikus fajtát és elmondjuk, hogyan szabadulhatsz meg a héjuktól könnyedén.
Szemet gyönyörködtető gránátalma
Kezdjük a sort a gránátalmával, amely nemcsak élénk színének, hanem finom ízének köszönhetően is bekerülhet a kedvenceink közé – az élményt azonban tönkre teszi a rajta maradó fehér hártya. A feladatot nehezíti, hogy ha rosszul vágjuk be a héját, akkor mindenhova szétfröccsen a leve.
Ahhoz, hogy ezt elkerüld, először a tetején – óvatosan – vágj körbe egy részt és szedd le. Így látni fogod a keserű részeket, amelyek külső részén bevágásokat ejthetsz. Ezek mentén szét tudod nyitni a gyümölcsöt és kiszedheted a benne lévő piros bogyókat. Ha vizuális típus vagy, akkor nézd meg ezt a videót, amiben bemutatják az egyes lépéseket.
A papaya és a mangó hámozás egyszerű feladat
A mangó színe a zöldtől a sárgán át egészen a pirosig terjed, az édes, sárga húsának köszönhetően pedig a gyerekek egyik kedvenc nassonivalója lehet. Először mosd meg alaposan, majd vágd ketté és hasíts bele kockákat és vágd le a héját.
A papaya az egzotikus gyümölcsök közül az egyik legismertebb. A hámozásához vágd le a csúcsos végét, majd körben a zöld részt. Ezután vágd ketté és távolítsd el a közepében lévő magokat – úgy, mint a sárgadinnyéből.
A licsi és a sárkánygyümölcs rejtélye
Szintén egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a licsi, amelyet a mandarinhoz hasonlóan pucolhatsz meg. A fogyasztásánál egy dologra figyelj: a közepén van egy nagy mag, ezért csak óvatosan harapj bele.
A sárkánygyümölcs rózsaszín megjelenésével kelti fel a kíváncsiságunkat. Ha úgy döntesz kipróbálod, akkor mindenképpen olyat vigyél haza, ami egy kicsit puha, az oldalán lévő levelek pedig lehajlanak. Amikor kettévágod a fehér húsban lévő fekete magok képe tárul eléd. Ezt vájd ki egy kanállal, majd szeleteld fel és készen is vagy.
A kókuszdió felnyitásának titka
A kókuszdió ugyancsak a hívogató gyümölcsök közé tartozik. Olyat válassz, amiben hallod a bene lévő vizet, amikor megrázod. Ahhoz, hogy hozzájuss a fehér húsához, először meg kell lékelned a tetején lévő három mélyedésen – a feladathoz praktikus választás egy dugóhúzó.
Ha ezzel megvagy, akkor öntsd ki a benne lévő vizet és szűrd le, majd egy kalapáccsal törd szét a kemény héjat. Igyekezz minél kisebb darabokra aprítani, mert ezekből könnyebb lesz kiszedni a fehér húst. Az alábbi videóban nemcsak a pucolás, hanem a kókusztej készítésének rejtelmeibe is bevezetnek.