Mivel szörpjeink különleges ízét a gyümölcsök sokasága adja, és ráadásul 2021-et az ENSZ Közgyűlése is a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Évének nevezte ki, ezért úgy döntöttünk, hogy most mi is nagyobb figyelmet szentelünk a gyümölcsöknek, és idén még többet beszélünk róluk. Mindezt úgy, hogy blogunkon minden hónapban egy-egy gyümölcsöt részletesen is bemutatunk és mellé egy kvízzel is készülünk nektek! Jöjjön most az alma!
KVÍZ
Érdekességek az almáról
Szeretnéd még jobban megismerni ezt a sokszínű gyümölcsöt? Akkor most következzenek olyan érdekességek az almáról, melyeket valószínűleg még te sem hallottál:
1. Az alma szobahőmérsékleten 6-10-szer gyorsabban érik meg, mint hűtőben tárolva.
2. Azok az édesanyák, akik terhesség ideje alatt is rendszeresen fogyasztanak almát, gyermeküknél jelentősen csökken az asztma kialakulásának kockázata.
3. Az Egyesült Államokban több mint 2500 almafajtát termesztenek, holott Észak-Amerikában csak a crabapple őshonos.
4. A világ legnagyobb almatermesztői Kína, az Egyesült Államok, Törökország, Lengyelország és Olaszország.
5. A legenda szerint a tömegvonzás képlettel való felírásának története Isaac Newton számára is egy almafa alatt kezdődött.
6. Míg nálunk hétköznapi jelenség, ha az asztalon, a gyümölcskosárban alma is megtalálható, addig Ausztráliában kuriózumnak számít, ha valaki a vendégeit almával kínálja meg.
Az alma jótékony hatásai a szervezetre
Ezer helyről olvashattuk vagy hallhattuk már azt a népi bölcsességet, miszerint ,,minden nap egy alma az orvost távol tartja”, de az arra vonatkozó emlékeinket, hogy ez miért is van így, most igyekszünk felfrissíteni, esetleg kiegészíteni:
1. Vitamin és tápanyagdús táplálék. Tartalmaz A-vitamint, B-komplexet, C-vitamint, káliumot, kalciumot, cinket, magnéziumot, fluort, jódot, nátriumot, szelént, pektint és vasat is!
2. Magas bór tartalma miatt hozzájárul a mentális egészséghez és támogatja a memóriát.
3. Kálium tartalma miatt a szívinfarktus és a magas vérnyomás ellen is hatásos lehet.
4. Segíti az emésztést, és amit még a rutinos édesanyák tudnak, hogy a hasmenés ellen is hatékony, így gyakran reszelt almát készítenek ilyen jellegű probléma esetén.
5. A benne lévő antioxidánsok miatt a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheti.
6. Segít rendben tartani a koleszterinszintet.
7. Organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat, ezáltal csökkenti a vesekő-, illetve a húgysavképződést.
Ami pedig nem jótékony hatás, inkább jó tulajdonság, hogy az almát ezerféleképpen elkészíthetjük és számos recept közül válogathatunk, ráadásul folyadék - például szörp - formájában is fogyaszthatjuk.
Gondoljunk erre, és máris könnyebben az étrendünk szerves részét képezheti ez a csoda gyümölcs!
Forrás: farmflavor.com, sokszinuvidek.hu, nak.hu, agrarszektor.hu