Szeretnél újítani a megszokott farsangi menün, de a hagyományokat sem akarod teljesen elhagyni? 3 alternatív fánk receptet mutatunk most kedvenc Pölöskei szörpjeiddel párosítva!
#1 Sütőben sült fánk cseresznye szörppel
Az egyik legnagyobb érv emellett a megoldás mellett, hogy nem kell a forró olaj mellett állnod és fél napig szellőztetned a sütés után.
Amire szükséged lesz hozzá:
5 dkg margarin, 7 dkg cukor, 50 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 3 dl tej, 2 tojássárgája és egy kis lekvár.
Így készítsd el:
A tejet langyosítsd meg, tedd bele a cukrot, majd ebben futtasd fel az élesztőt. A lisztet, a megpuhított margarinnal és a tojásokkal keverd össze, majd ha felhabosodott az élesztő, add hozzá ezt is. Hagyd kelni letakarva, majd nyújtsd ki 2 centi vastagra, és szaggasd ki pogácsaformával. Mehetnek a fánkok sütőpapíros tepsibe (olaj nem kell alájuk), a közepükbe kétujjni mélyedést nyomj, ide pedig tegyél 1-1 kanálnyi lekvárt, majd 20 perc alatt készre sütheted 160 fokon.
Tálalásnál pedig kerüljön az asztalra egy nagy kancsó Pölöskei cseresznye szörp is!
#2 Francia fánk áfonya szörppel
A Franciaországban beignet névre hallgató fánkot könnyen el tudod készíteni, és a vendégeknek is biztosan ízleni fog.
Amire szükséged lesz hozzá:
2 pohár kefir, 2 dl tej, 45 dkg liszt, 3 dkg cukor, 3 dkg friss élesztő, fél teáskanál szódabikarbóna, egy csipet só és olaj a sütéshez.
Így készítsd el:
Langyosítsd meg a tejet, öntsd bele a kefirt, a cukrot és morzsold bele az élesztőt, hagyd felfutni.
A tejet, a lisztet, a sót és a szódabikarbónát keverd össze, majd öntsd egybe az élesztős masszával, dolgozd össze őket, és hagyd kelni a tésztát. Ujjnyi vastagra nyomkodd ki – a tészta jobban ragadhat az átlagnál, ne lepődj meg – , és vágj nem túl nagy négyzeteket belőle. Forró olajban süsd ki úgy, mint a hagyományos fánkot, szórd meg porcukorral és kínálj mellé isteni áfonya szörpöt!
#3 Sütőtökös fánk bodzavirág-menta szörppel
Finom szaftos lesz a fánkod, ha a tésztájába sütőtök is kerül, ízében mégsem lesz átható tök ízű, így mindenki ízlésének megfelel majd.
Amire szükséged lesz hozzá:
6 teáskanál cukor, 5 dl liszt, 40 dkg sült tök felkockázva, 1,25 dl szénsavas ásványvíz, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor és ugyanennyi szódabikarbóna, illetve olaj a sütéshez.
Így készítsd el:
A tököt villával nyomkodd szét, keverj össze minden hozzávalót, eközben pedig már forrósíthatod az olajat. A tésztát nem kell se keleszteni, se kiszaggatni, hanem egyszerűen dobálj be a forró olajba evőkanálnyi darabokat. Nem kell a legnagyobb lángon sütnöd, inkább legyen tovább a tészta az olajban, de süljön át belül is. Megszórhatod porcukorral, kínálhatsz mellé lekvárt vagy csokiszószt, és természetesen frissítő bodzavirág-menta szörpöt is!
Neked is van egy különleges fánk recepted? Írd meg kommentben!
További hasonló témákért böngészd blogunkat és facebook oldalunkat!