Már elkezdtük körbejárni az egzotikus gyümölcsök témakörét, de úgy gondoljuk, az eddig bemutatott kókuszdión, gránátalmán és mangón jóval túlmutat a boltok kínálata. Ezért most folytatjuk a sort, mert akadnak még olyanok, amelyeket érdemes kipróbálnotok.
A passiógyümölccsel könnyű dolgod lesz
A maracuja – más néven passiógyümölcs, golgotavirág – a középső részének köszönheti a nevét. A szilvanagyságú gyümölcs akkor érett, ha beráncosodott a héja. A hívogató színe mellett a magas A-,C-, B3-vitamin, valamint kalcium, foszfor és vastartalma teszi vonzóvá. A hámozásától egyáltalán nem kell tartanod: egyszerűen vágd ketté, majd kanalazd ki a belsejét és már fogyaszthatjátok is.
TIPP: Ha a gyermekedet zavarják a benne lévő magok, akkor préseld át a gyümölcshúst egy szűrőn.
Ezt érdemes tudnod a datolyaszilváról
A datolyaszilva vidám narancssárga színével kacsintgat ránk a gyümölcsök közül. Ez sem csak esztétikai, hanem az egészségünk szempontjából is jó választás, hiszen magas vitamin-, valamint ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Többféleképpen fogyaszthatjátok: nyersen, sütve vagy akár lekvárként is.
A válogatásnál különösen ügyelj arra, hogy sérülésmentes darabot vigyél haza, mert utóérő gyümölcsről van szó, vagyis akkor a legfinomabb, amikor teljesen megpuhult. Ha ez megtörtént, akkor vágd ketté, majd egy kanállal vájd ki a húsát.
Az ananász titkai
Az ananásszal szintén egyre több üzletben találkozhatsz, a polcok előtt állva azonban két kérdés merülhet fel benned: honnan tudod, hogy érett és hogyan pucold meg? Az érettségéről az illata árulkodik. Szagold meg az alját: amennyiben finom ananász illata van, biztosra veheted, hogy fogyasztásra alkalmas.
A hámozásához is mindössze néhány trükköt kell ismerned. Először vágd le a tetejét, majd az alját, ezt követően pedig ki tudod vájni a belsejét.
TIPP: Az ananász héja nagyon szép alapja lehet a gyümölcssalátának. Ebben a videóban a hámozás mellett megmutatják, hogyan kerülhet stílusosan az asztalra néhány egyszerű gyümölcs – ami még vonzóbbá teheti a kicsiknek a vitamindús falatokat.
Az avokádóból krémeket is készíthetsz
A zöld avokádóról szintén sok helyen olvashatsz, főként a magas E-, illetve C-vitamin tartalmát emelik ki. Az állagának köszönhetően a gyümölcsöt nemcsak nyersen, hanem különböző krémek formájában is fogyaszthatjátok.
Lehetőleg olyat válassz, amely viszonylag puha. Először vágd körbe függőlegesen, majd válaszd ketté és szedd ki a benne lévő magot. Ezután könnyen le tudod róla választani a héjat – de ebben az esetben is használhatsz kanalat.